Genel bir anlatımla güneş paneli, güneşten gelen ışınları içinde biriktirerek elektrik enerjisine çeviren sistemlere verilen isimdir. Güneş panelleri üzerinde yarı iletken yapıda silikon hücreler bulunur. Fotovoltaik hüvreler güneş ışığını emmektedir. Daha sonrada kullanılmak üzere elektrik enerjisine çevirmektedir. Güneş panellerinde her silikonda ortalama 0.5 Volt gerilim üretimi vardır. Evlerde ve işyerlerinde kullanılan her türlü elektrikli alet için gerekli olan elektrik güneş paneli sayesinde üretilebilir. Peki güneş paneli nedir, güneş paneli hesaplama nasıl yapılır?
Aynı zamanda güneş panelleri yarı iletken silikon hücrelerin sıra halinde lehimlenmesi ile oluşturulur. Birden fazla silikon hücre birleştirilerek ihtiyaç olan gerilim ve akım değeri elde edilebilir. Güneş panelleri zorlu çevre şartlarına karşı dayanıklıdır. Ortalama 25-30 yıl kadar sorunsuz olarak kullanılabilir. Bu paneller zorlu hava şartları, ısınma ya da soğuma, korozyon, fiziksel darbeler ve güneş ışınlarına karşı dayanıklıdır.
Güneş paneli hesaplama işlemi çok pratik şekilde yapılabilir. Ayrıca güneş panellerini hesaplama konusunda sizlere bilgi verelim.
Bir güneş paneli, güneşten gelen enerjiyi alır ve üzerindeki silikon hücreler sayesinde elektrik enerjisine çevirir. Bu sistemler özetle güneşten gelen enerjiyi alır. Ve elektrik enerjisine çevirme işlemi yapılır. Güneş yenilenebilir bir enerji kaynağı olduğu için elektrik üretimi açısından sınırsız bir kaynak elde edilmiştir. Son zamanlarda gelişen yeni sistemler ile tercih edilme sıklığında da büyük bir artış söz konusudur.
Güneş panellerinin çalışması için sadece güneş ışığı olması yeterlidir. Öncelikle güneş paneli hesaplama yaparken panel sayısına bakılması gerekiyor. Panel sayısına göre ortaya çıkan enerji miktarı da değişiklik gösterir.
Öncelikle güneş paneli hesaplama süreci için kullanım amacına bakılmalıdır. Bu süreçte ortamda karbon salınımını azaltma ve fatura ödemeden elektrik kullanma amaçları arasında fark olur. Aynı zamanda tasarruf adına kullanabileceğiniz gibi elektrik enerjisi satarak para da kazanabilirsiniz. Güneş paneli hesaplama işlemine geçmeden önce için bazı sorulara cevap bulmalısınız. Böylelikle kullanım amacınıza göre hesaplama yapmalısınız.
Güneş paneli hesaplaması yaparken;
Özellikle güneş paneli hesaplarken günlük yükü gün ışığı süresi ve panelin Watt gücünün çarpımına bölerek hesaplayabilirsiniz. Hesaplama konusunda en etkili veri geçmiş dönemdeki elektrik faturalarına bakmaktır. Evinizin saatlik tüketimiyle yaşadığınız yerde en tepe noktadaki güneş ışınım verileriyle çarpımını yapın. Son olarak elde edilen sonucu kullanacağınız panelin watt değerine bölün.
Ayrıca güneş panali hesaplama işleminden sonra günlük elektrik tüketimini de hesaplamak gerekir. Evde ya da işyerinde günlük elektrik tüketimi hesaplarken çeşitli teknikler kullanabilirsiniz. Öncelikle elektrik faturalarını inceleyerek evinizde günlük ortalama tüketim değerini görebilirsiniz. Hatta evinizde kullanılan elektrikli ev aletlerinin harcadığı enerji miktarı, günlük kullanımı süresi ile de günlük elektrik tüketimi hesaplanabilmektedir.
Elektrikli aletler üzerinden de hesaplama yapabilirsiniz. Kullandığınız cihazların toplam watt değerini amperi volt ve günlük çalışma süresini çarparak bulabilirsiniz. Böylece günlük elektrik ihtiyacınızı öğrenebilirsiniz.
Ortalama olarak güneş paneli hesaplama örnekleri vereceğiz. Öncelikle ortalama aylık elektrik kullanımınızı belirlemeniz gerekiyor. Bununla birlikte bazı aylarda daha fazla elektrik enerjisi kullanabileceğinizi de hesaba katmalısınız. Son bir yıllık elektrik faturalarınıza bakarak ortalama tüketimi aylık cinsten hesaplayabilirsiniz.
Bunun İçin günlük kWh kullanımını hesaplamanız gerekiyor. Aylık kullanım miktarını 30’a bölerseniz ortalama günlük kWh kullanım miktarını hesaplayabilirsiniz. Mesela aylık ortalama 1100 kWH kullanımınız olduğunu varsayalım. 30’â böldüğünüzde günlük 37 kWh ortalama kullanım miktarınız var demektir.
Aynı zamanda güneş paneli hesaplama sürecinde güneş panelinin alabileceği güneş ışığı miktarı da enerji üretim miktarına etki eder. 310 W değerinde bir güneş panelinin ortalama 1.24 kWh üretim yaptığını kabul edelim. Ve evinizin de 6 saat kadar güneş enerjisi aldığını hesap edelim. Bununla birlikte burada toplam enerji miktarınızın ne kadarını güneş enerjisinden elde etmek istediğiniz de önemlidir. Ayrıca burada %100 ya da daha az oranda enerji tercihi sizin elinizde. Mesela günlük olarak %50 oranında enerjiyi güneş enerjisinden karşılamak istediğinizi varsayalım. Öncelikle bu süreçte 37 kWhx0.50 hesabı yaparsanız günlük 18.5 kWh ortaya çıkar.
Bir güneş panelinin ortalama 1.24 kWh elektrik üretimi söz konusu olduğunu söyledik. Daha sonra 18.5 kWh bölü 1ç24 kWh yaparsanız ortalama 14.9 yani 15 tane güneş paneline ihtiyacınız var demektir.
Genellikle güneş paneli fiyatları 2022 yılında döviz ve diğer şartların değişmesi ile birlikte belirli bir oranda artış gösterdi. Ayrıca güneş panelleri kurarken sadece ilk kurulum aşamasında maliyet yüksek oluyor. Daha sonra bakım maliyeti gerektirmediği için elektrik faturası ödemiyorsunuz. Bir güneş panelinin 30 yıla kadar sorunsuz kullanılabileceğini düşünürseniz kazancınız çok fazla oluyor. Güneş paneli fiyatları ve güneş paneli hesaplama işlemi hakkında bilgi almak için hemen bizi arayabilirsiniz. Tabii güneş panelinin enerji üretim kapasitesi, güneş paneli sayısı, gün ışığı alım süresi gibi birçok unsur fiyat teklifimizde belirleyici olacaktır. Fiyat bilgisi için bizi arayabilir ve detaylı bilgi alabilirsiniz.
Ayrıca bizi tercih eden müşterilerimizin memnuniyetlerini buradan inceleyebilirsiniz. Instagram sayfamızıda takip edebilirsiniz.